Agenda


Zondag 23 juni: Midzomeroptreden


Waterland – Kerkenland 2019. Voor de 24ste keer wordt deze muzikale fietsroute georganiseerd. Op 29 en 30 juni a.s. gaat de route door Zuiderwoude, Uitdam en Monnickendam. Op elk heel uur, 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur begint in iedere kerk langs de route een concert van ongeveer 20 minuten. Kijk voor de agenda en meer informatie op www.waterland-kerkenland.nl


Op zaterdag 29 juni a.s. vindt de negende Open Tuinendag Utrecht plaats. Ongeveer 50 verborgen tuinen achter gevels en poorten van de historische binnenstad. Informatie vindt u op www.opentuinendagutrecht.nl


Op 29 en 30 juni a.s. vindt het vierde Open Tuin Kunst evenement plaats op de tuinparken Kweeklust en Tuinwijck. Naast meer dan 30 fraaie ‘open tuinen’, soms met exposities en muziekoptredens door tuinders, zijn er veel algemene activiteiten. Kijk op www.tuinparkkweeklust.nl en op www.tuinparktuinwijck.nl .


Op zondag 30 juni a.s. om 11.30 uur geeft Marc Siepman de lezing ‘Alle beestjes helpen’, op tuinpark Tuinwijck. De lezing gaat over bodemorganismen. Zie ook https://marcsiepman.nl/aanbod/lezing-kleine-beestjes/


Op 13 en 14 juli a.s. houdt Bijenpark Waterland (achter het Bos op Wijkergouw) haar Open Imkerijdag. Meer informatie vindt u op https://www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag


Van 6 t/m 28 juli a.s. vindt weer de jaarlijkse Vlindertelling plaats. Meer informatie en meedoen via https://www.vlinderstichting.nl/vlindermee/


Wandelroute Tuinparken Boven-IJ: Gluren bij de buren

Velen van ons zijn bekend met de avondwandelingen op de tuinparken bij de buren. Voor de nieuwkomers is het een leuke gelegenheid om eens een kijkje te nemen op een ander tuinpark.
Ook komt je eigen tuinpark aan de beurt en dan is het altijd weer verassend om eens een tuin/ huisje van een andere kant te bekijken dan alleen vanaf het pad.
Je kunt ideeën opdoen en verbaasd zijn over de vele planten die je niet kent.
Het is een leuke wandeling die duurt van 19.00 uur tot ongeveer 20.30 uur en vaak wordt het afgesloten met een drankje.

Dit jaar is tuinpark Kweeklust de “gasttuin”, dat betekent  dat daar om 18.30 uur wordt gestart om naar de betreffende tuin te gaan die gepland staat! De laatste avond zijn we uitgenodigd voor een hapje en een drankje.

Men kan ook rechtstreeks gaan naar de geplande tuinpark en dan is de start om 19.00 uur!

Programma 2019

  • Maandag 1 juli: tuinpark Buitenzorg
  • Dinsdag 9 juli: tuinpark Tuinwijck
  • Dinsdag 16 juli: tuinpark De Molen
  • Dinsdag 23 juli: tuinpark Buikslotermeer
  • Dinsdag 30 juli: tuinpark Wijkergouw
  • Dinsdag 6 augustus: tuinpark Rust & Vreugd
  • Dinsdag 13 augustus: tuinpark Kweeklust, afsluiting met een hapje en drankje.

18 april 2019 - 11 augustus 2019
Bloembollen uit de tijd van de jonge Rembrandt. Museum de Zwarte Tulp in Lisse toont in de zomermaanden de bollencatalogus van Emmanuel Sweerts, de allereerste bollencatalogus ter wereld. De catalogus verscheen in 1612, in de tijd van de jonge Rembrandt. Diens vriend Constantijn Huygens gebruikte de catalogus bij de aanleg van zijn beroemde tuin in Voorburg.


Van 2 mei t/m 1 september is in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling Middeleeuwse tuinen te zien met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de Middeleeuwen, van Europa tot het Midden-Oosten.

Nieuws


Ons tuinpark is weer dagelijks geopend van 9.00 uur tot zonsondergang. U bent van harte welkom om te komen wandelen en van de rust te genieten. Vanaf 10 mei a.s., aanvang 19.30 uur wordt in de boerderij op vrijdagavond  geklaverjast en binnenkort wordt op zaterdag weer onze gezellige lunch geserveerd vanaf 12.30 uur.


Door hoge temperaturen en weinig regenval hebben vogels meer kans om een besmetting met Trichomoniasis, ofwel ‘het geel’ op te lopen. Vooral groenlingen, duiven, roofvogels en uilen zijn slachtoffer. De ziekte is te herkennen aan slecht eten wat leidt tot gewichtsverlies, sloomheid en slecht onderhouden verenkleed. Binnen 4 dagen kan sterfte optreden. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen maar wordt wel overgedragen op andere vogels. U kunt helpen verspreiding te voorkomen door badjes, drinkwaterbakjes en voerstations regelmatig goed schoon te maken, natte zaden te verwijderen en voer goed droog te bewaren. Een zieke of dode vogel kunt u melden op www.sovon.nl (Bron: Vroege Vogels)


De Toren van Ransdorp is sinds Koningsdag weer geopend. De toren is tevens een toeristisch informatie punt (TIP). Dit jaar is Rembrandtjaar en aangezien Rembrandt ook in Ransdorp kwam en de toren heeft geschetst, wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.

De toren is geopend van april t/m juni:
zaterdag en zondag van 11.00 –17.00 uur

juli en augustus:
dinsdag t/m zondag van 11.00 –17.00 uur

september:
zaterdag en zondag van 11.00 –17.00 uur

Toegang € 0,50 p.p.


Op https://www.vlinderstichting.nl/service-en-vragen/vlinderwinkel/producten/product/?prod=144 kunt u tijdelijk voor € 10,00 het pakket Vlinders in de Tuin bestellen. Het bestaat uit een boekje vol tuintips, een mooie herkenningskaart en speciale vlinderbloemenzaadjes. Voor een tuin vol vlinders.

U kunt ook naar een minicursus ‘Dagvlinders herkennen’ van de Vlinderstichting i.s.m. de KNNV. Eén cursusavond en één excursie. De bijeenkomst in Amsterdam bij Tuinpark Rust en Vreugd is op dinsdag 2 juli a.s. Kijk voor meer details op https://www.knnv.nl/landelijk-bureau/nieuws/minicursus-dagvlinders-herkennen-meerdere-locaties-nederland

Pakket besteld of deel genomen aan de minicursus? Dan kunt u van 6 t/m 28 juli a.s. helpen de vlinders beter te beschermen. Kijk op https://www.vlinderstichting.nl/vlindermee?utm_source=vlindermee.nl&utm_medium=redirect&utm_campaign=olddomain hoe u kunt meedoen aan de tuinvlindertelling 2019.


Wat kunt u het beste doen als u een jonge vogel vindt. Laten zitten of ingrijpen? Lees het op https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/gevonden-vogeltjes

En op https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/meld-wilde-eendenkuikens?utm_source=vdmei19&utm_medium=e-mail&utm_campaign=vdmei19 kunt u lezen hoe en waar u wilde eendenkuikens kunt melden.


Het Wereld Natuur Fonds roept iedereen op om te tekenen voor Natuurvriendelijke Landbouw. Steeds meer boeren willen een bijdrage leveren, maar zitten knel in een systeem waardoor
inspanningen voor de natuur niet beloond worden. Roep de Tweede Kamer op om te kiezen voor echt natuurvriendelijke landbouw. https://www.wnf.nl/red-de-nederlandse-natuur-petitie.htm


Bags in Bloom
Met de expositie Bags in Bloom halen we de natuur letterlijk en figuurlijk naar binnen. Van veldbloem tot gecultiveerde bloem, van vergezicht tot landschap. Van exotische bladsoort tot klassiek bloemstilleven. Van delicaat geborduurde dijzakken tot overladen petit point tassen. Van gros point techniek tot abstracte botanische patronen. Van de ‘Cherry Blossom’ bowling bag van Louis Vuitton x Takashi Murakami tot een feeëriek geïllustreerde Prada x James Jean tas. De expositie Bags in Bloom is van 19 april tot en met 31 augustus 2019 te zien in het Tassenmuseum, www.tassenmuseum.nl , Tassenmuseum Amsterdam, Herengracht 573, 1017 CD Amsterdam. Elke dag open 10.00 – 17.00 uur.


Kijk mee in de vogelnesten van ‘Beleef de Lente’, en leef mee met het wel en wee van de groene specht, de lepelaar, de ijsvogel, de spreeuw en nog meer vogels. Ga naar https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente en klik op de vogel van uw voorkeur.


Doe mee met de Natuurkalender, ‘Klimaatverandering in uw achtertuin’ en meld alle door u ontdekte eerstelingen. Op https://www.naturetoday.com/intl/nl/home vindt u alles over de natuurberichten en kunt u uw waarnemingen invoeren.


Elke eerste zondag van de maand organiseert Natuurmonumenten een excursie naar de eendenkooi op Landgoed Haarzuilens. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.
Op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-haarzuilens/agenda/excursie-naar-eendenkooi/ vindt u verdere informatie.


Het Amsterdamse Bos bestaat dit jaar 85 jaar. Reden voor een feestje. Het jubileum wordt gevierd met een expositie en meerdere activiteiten. Kijk op http://www.amsterdamsebos.nl/boskalender voor een overzicht van alle activiteiten.


www.muggenradar.nl wil graag weten hoeveel overlast u op dit moment hebt van muggen. Is dat ‘geen’, of ‘heel veel’ of iets daar tussen in. Op 7 januari jl. gaven meer dan 700 mensen via Muggenradar.nl door, welke mate van muggenoverlast ze momenteel ervaren. Uw bijdrage is van harte welkom.


Gratis cursus Tuinvogels in Nederland.
In deze on-line vogelcursus voor beginners leert u in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes, ezelsbruggetjes en leuke weetjes om nog meer van vogels te genieten. Inschrijven op www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online


Op de Algemene Ledenvergadering van zaterdag 17 november j.l. is door Ruud Grondel van de AVVN het certificaat Ecologisch Tuinieren aan ons overhandigd. Dit certificaat is ons toegekend door het Office International du Coin de Terre et des Jardins Familiaux te Luxemburg en is aan ons toegekend vanwege onze natuurvriendelijke manier van tuinieren, op voordracht van de AVVN.


Links


(Wilde) Bloemen- en (vergeten) Groentezaden en bollen, gereedschap, verf en meer:

de Bolderik, Wervershoof, www.debolderik.net
de Cruydt-Hoeck, Nijebercoop, www.cruydthoeck.nl
de Morgenster, Bussum, www.morgensterzaden.nl
Zadenruilbeurs AVVN, www.denationaleproeftuin.nl
de Bolster, Epe, www.bolster.nl
Vreeken Zaden, Dordrecht, www.vreeken.nl
Ecoflora, Halle (B), www.ecoflora.be
Peter Nijssen, Heemstede, www.nijssentuin.nl
de Warande, Laag Keppel, www.dewarande.nl
Stichting Zaadgoed, Zeist, www.zaadgoed.nl
Wereldzaden, Zoeterwoude, www.wereldzaden.nl
Boerengoed, Wilsum, www.boerengoed.nu
de Wiltfang, Maartensdijk, www.dewiltfang.nl
Eco-Logisch, Amsterdam, www.eco-logisch.nl
Kwekerij de Morgen, Obdam, www.newgenerationplants.nl
Biologische mestcompost, www.bio-kultura.nl
Tuinen van Weldadigheid, www.detuinenvanweldadigheid.nl
Biologische Zaden, www.123zaden.nl
de Grootste Zaadbank, www.bionext.nl of www.degrootstezaadbank.nl
Floris Natuurlijke vruchtboomkwekerij, www.florisbomen.nl


Informatief:

Fruitteeltmuseum, Kapelle, www.fruitteeltmuseum.nl
Tuinenstichting, Amsterdam, https://www.tuinenstichting.nl
Opentuin Agenda, Hengelo, www.opentuinagenda.nl
Groenmoes, www.groenmoes.nl
Tuinen.nl, Westzaan, www.tuinen.nl
Velt, Geldrop, www.velt.be
Stichting Oase, Den Hoorn, www.stichtingoase.nl
Bionext, Zeist, www.bionext.nl
de Smultuin, Huizen, www.smultuin.nl
Cashew Stadstuinieren, Breda, www.cashewstadstuinieren.nl
Uitgeverij KNNV, Zeist, www.knnv.nl
Uitgeverij van Arkel, www.clubgroen.nl
IVN, Apeldoorn, https://wwww.ivn.nl
Bijenstichting, https://bijenstichting.wordpress.com
Vogelbescherming, Zeist, www.vogelbescherming.nl
Vlinderstichting, Wageningen, www.vlinderstichting.nl
Vara’s Vroege Vogels, radio 1,  www.vroegevogels.bnnvara.nl
Netwerk Eeuwig Moes, www.deoerakker.nl
Groen Kennis Net, www.groenkennisnet.nl
Nature Today, www.naturetoday.com
Stichting Zaadgoed, www.zaadgoed.nl
Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, www.wur.nl/cgn
Groen Kennisnet, www.groenkennisnet.nl
Netwerk Eeuwig Moes/Stichting de Oerakker, www.deoerakker.nl
Leverancier en workshops leemstuc, www.hironatuurlijkwonen.nl

Scroll to top