Agenda


Feest in de boerderij
Zaterdag 7 september

Kom, drink en dans op de muziek van Alien Moon
met pop/rock/blues muziek uit de jaren ’60 – ’90
Vanaf 20.00 uur in de boerderij


Van 2 mei t/m 1 september is in Rijksmuseum van Oudheden in Leiden de tentoonstelling Middeleeuwse tuinen te zien met verhalen over planten, kruiden en bloemenpracht in de Middeleeuwen, van Europa tot het Midden-Oosten.


Themarondleidingen in de Hortus. Op 21 september a.s. ‘Verspreiding van planten’ en op 5 oktober a.s. ‘Zaden’. Op 21 en 22 september a.s. is er weer de traditionele Najaarsmarkt. En in september begint de nieuwe cursus ‘De ontdekking van planten’. Informatie en tickets op www.dehortus.nl

Nieuws


Ons tuinpark is weer dagelijks geopend van 9.00 uur tot zonsondergang. U bent van harte welkom om te komen wandelen en van de rust te genieten. Vanaf 10 mei a.s., aanvang 19.30 uur wordt in de boerderij op vrijdagavond  geklaverjast en binnenkort wordt op zaterdag weer onze gezellige lunch geserveerd vanaf 12.30 uur.


Bomen voor koeien, een campagne van Stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL.
Met temperaturen van rond 40 graden is er veel hittestress voor mens en dier. En waarschijnlijk gaat dat (veel) vaker gebeuren. ‘Bomen voor koeien’ werkt aan een klimaat- en diervriendelijk landschap. Dat is hard nodig, want er lopen nog steeds veel koeien, paarden en schapen op kale weilanden, in de brandende zon. Inmiddels zijn, met particuliere steun, al 106.682 bomen in en langs weilanden aangeplant om dieren meer schaduw te bieden. U kunt helpen nog meer boompjes te planten. Met een mailtje naar info@bomenvoorkoeien.nl kunt u bomen kopen voor € 10,00 per stuk. U ontvangt een certificaat en een verslag van de aanplant. Meer informatie vindt u op www.bomenvoorkoeien.nl


Door hoge temperaturen en weinig regenval hebben vogels meer kans om een besmetting met Trichomoniasis, ofwel ‘het geel’ op te lopen. Vooral groenlingen, duiven, roofvogels en uilen zijn slachtoffer. De ziekte is te herkennen aan slecht eten wat leidt tot gewichtsverlies, sloomheid en slecht onderhouden verenkleed. Binnen 4 dagen kan sterfte optreden. De ziekte is niet besmettelijk voor mensen maar wordt wel overgedragen op andere vogels. U kunt helpen verspreiding te voorkomen door badjes, drinkwaterbakjes en voerstations regelmatig goed schoon te maken, natte zaden te verwijderen en voer goed droog te bewaren. Een zieke of dode vogel kunt u melden op www.sovon.nl (Bron: Vroege Vogels)


De Toren van Ransdorp is sinds Koningsdag weer geopend. De toren is tevens een toeristisch informatie punt (TIP). Dit jaar is Rembrandtjaar en aangezien Rembrandt ook in Ransdorp kwam en de toren heeft geschetst, wordt hier uitgebreid aandacht aan besteed.

De toren is geopend van april t/m juni:
zaterdag en zondag van 11.00 –17.00 uur

juli en augustus:
dinsdag t/m zondag van 11.00 –17.00 uur

september:
zaterdag en zondag van 11.00 –17.00 uur

Toegang € 0,50 p.p.


Nu te koop: Landleven Special Vlinders. Met uw aankoop steunt u de Vlinderstichting. Te bestellen via https://www.vlinderstichting.nl/service-en-vragen/vlinderwinkel/producten/product/?prod=150


Wat kunt u het beste doen als u een jonge vogel vindt. Laten zitten of ingrijpen? Lees het op https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/gevonden-vogeltjes

En op https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/meld-wilde-eendenkuikens?utm_source=vdmei19&utm_medium=e-mail&utm_campaign=vdmei19 kunt u lezen hoe en waar u wilde eendenkuikens kunt melden.


Het Wereld Natuur Fonds roept iedereen op om te tekenen voor Natuurvriendelijke Landbouw. Steeds meer boeren willen een bijdrage leveren, maar zitten knel in een systeem waardoor
inspanningen voor de natuur niet beloond worden. Roep de Tweede Kamer op om te kiezen voor echt natuurvriendelijke landbouw. https://www.wnf.nl/red-de-nederlandse-natuur-petitie.htm


Bags in Bloom
Met de expositie Bags in Bloom halen we de natuur letterlijk en figuurlijk naar binnen. Van veldbloem tot gecultiveerde bloem, van vergezicht tot landschap. Van exotische bladsoort tot klassiek bloemstilleven. Van delicaat geborduurde dijzakken tot overladen petit point tassen. Van gros point techniek tot abstracte botanische patronen. Van de ‘Cherry Blossom’ bowling bag van Louis Vuitton x Takashi Murakami tot een feeëriek geïllustreerde Prada x James Jean tas. De expositie Bags in Bloom is van 19 april tot en met 31 augustus 2019 te zien in het Tassenmuseum, www.tassenmuseum.nl , Tassenmuseum Amsterdam, Herengracht 573, 1017 CD Amsterdam. Elke dag open 10.00 – 17.00 uur.


Kijk mee in de vogelnesten van ‘Beleef de Lente’, en leef mee met het wel en wee van de groene specht, de lepelaar, de ijsvogel, de spreeuw en nog meer vogels. Ga naar https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente en klik op de vogel van uw voorkeur.


Doe mee met de Natuurkalender, ‘Klimaatverandering in uw achtertuin’ en meld alle door u ontdekte eerstelingen. Op https://www.naturetoday.com/intl/nl/home vindt u alles over de natuurberichten en kunt u uw waarnemingen invoeren.


Elke eerste zondag van de maand organiseert Natuurmonumenten een excursie naar de eendenkooi op Landgoed Haarzuilens. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.
Op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-haarzuilens/agenda/excursie-naar-eendenkooi/ vindt u verdere informatie.


Het Amsterdamse Bos bestaat dit jaar 85 jaar. Reden voor een feestje. Het jubileum wordt gevierd met een expositie en meerdere activiteiten. Kijk op http://www.amsterdamsebos.nl/boskalender voor een overzicht van alle activiteiten.


www.muggenradar.nl wil graag weten hoeveel overlast u op dit moment hebt van muggen. Is dat ‘geen’, of ‘heel veel’ of iets daar tussen in. Op 7 januari jl. gaven meer dan 700 mensen via Muggenradar.nl door, welke mate van muggenoverlast ze momenteel ervaren. Uw bijdrage is van harte welkom.


Gratis cursus Tuinvogels in Nederland.
In deze on-line vogelcursus voor beginners leert u in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes, ezelsbruggetjes en leuke weetjes om nog meer van vogels te genieten. Inschrijven op www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online


Op de Algemene Ledenvergadering van zaterdag 17 november j.l. is door Ruud Grondel van de AVVN het certificaat Ecologisch Tuinieren aan ons overhandigd. Dit certificaat is ons toegekend door het Office International du Coin de Terre et des Jardins Familiaux te Luxemburg en is aan ons toegekend vanwege onze natuurvriendelijke manier van tuinieren, op voordracht van de AVVN.


Links


(Wilde) Bloemen- en (vergeten) Groentezaden en bollen, gereedschap, verf en meer:

de Bolderik, Wervershoof, www.debolderik.net
de Cruydt-Hoeck, Nijebercoop, www.cruydthoeck.nl
de Morgenster, Bussum, www.morgensterzaden.nl
Zadenruilbeurs AVVN, www.denationaleproeftuin.nl
de Bolster, Epe, www.bolster.nl
Vreeken Zaden, Dordrecht, www.vreeken.nl
Ecoflora, Halle (B), www.ecoflora.be
Peter Nijssen, Heemstede, www.nijssentuin.nl
de Warande, Laag Keppel, www.dewarande.nl
Stichting Zaadgoed, Zeist, www.zaadgoed.nl
Wereldzaden, Zoeterwoude, www.wereldzaden.nl
Boerengoed, Wilsum, www.boerengoed.nu
de Wiltfang, Maartensdijk, www.dewiltfang.nl
Eco-Logisch, Amsterdam, www.eco-logisch.nl
Kwekerij de Morgen, Obdam, www.newgenerationplants.nl
Biologische mestcompost, www.bio-kultura.nl
Tuinen van Weldadigheid, www.detuinenvanweldadigheid.nl
Biologische Zaden, www.123zaden.nl
de Grootste Zaadbank, www.bionext.nl of www.degrootstezaadbank.nl
Floris Natuurlijke vruchtboomkwekerij, www.florisbomen.nl


Informatief:

Fruitteeltmuseum, Kapelle, www.fruitteeltmuseum.nl
Tuinenstichting, Amsterdam, https://www.tuinenstichting.nl
Opentuin Agenda, Hengelo, www.opentuinagenda.nl
Groenmoes, www.groenmoes.nl
Tuinen.nl, Westzaan, www.tuinen.nl
Velt, Geldrop, www.velt.be
Stichting Oase, Den Hoorn, www.stichtingoase.nl
Bionext, Zeist, www.bionext.nl
de Smultuin, Huizen, www.smultuin.nl
Cashew Stadstuinieren, Breda, www.cashewstadstuinieren.nl
Uitgeverij KNNV, Zeist, www.knnv.nl
Uitgeverij van Arkel, www.clubgroen.nl
IVN, Apeldoorn, https://wwww.ivn.nl
Bijenstichting, https://bijenstichting.wordpress.com
Vogelbescherming, Zeist, www.vogelbescherming.nl
Vlinderstichting, Wageningen, www.vlinderstichting.nl
Vara’s Vroege Vogels, radio 1,  www.vroegevogels.bnnvara.nl
Netwerk Eeuwig Moes, www.deoerakker.nl
Groen Kennis Net, www.groenkennisnet.nl
Nature Today, www.naturetoday.com
Stichting Zaadgoed, www.zaadgoed.nl
Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, www.wur.nl/cgn
Groen Kennisnet, www.groenkennisnet.nl
Netwerk Eeuwig Moes/Stichting de Oerakker, www.deoerakker.nl
Leverancier en workshops leemstuc, www.hironatuurlijkwonen.nl

Scroll to top