Agenda


Kom op maandag 22 april a.s. (2e Paasdag) naar de groene en duurzame Natuur & Milieumarkt, van 12.00 – 16.00 uur in het Sarphatipark. Al meer dan 25 jaar kun je er (biologische) planten kopen, inspiratie opdoen en elkaar ontmoeten. De dag wordt georganiseerd door Natuur&Milieuteam Zuid en is gratis toegankelijk.


2e Paasdag, maandag 22 april a.s. is Nationale Zaaidag, een actie van de Stichting Bijenvrienden en de Bijenstichting, ondersteund door the Pollinators. Zij streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Dat is hard nodig, want in ons landschap hebben bestuivers zoals bijen en vlinders het zwaar. Om dit doel te bereiken organiseren the Pollinators acties, activeren mensen om zelf aan de slag te gaan en verbinden ze partijen die deze missie delen. Zo vormen ze een betrokken en bevlogen community van ‘pollinators’, waaraan u kunt meedoen. Lees meer over the Pollinators op www.thepollinators.org en doe mee met de Nationale Zaaidag.

Voedselbank voor bijen De Centrale Dorpenraad heeft zich aangemeld als voedselbank voor bijen! Op 22 april is het Nationale Zaaidag en daarom heeft de Centrale Dorpenraad zich aangemeld als afhaalpunt voor biologisch bloemzaad. The Pollinators organiseren een grote bio-bloemzaad-uitdeel-actie. Door het zaaien van deze zaden help je mee aan een hoop extra voedsel voor bijen en andere bestuivers. Ook zorg je natuurlijk voor een hoop vrolijke tuinen en balkons. Rond 10 april zullen de zakjes biologisch bloemzaad afgeleverd worden op het kantoor van de Centrale Dorpenraad en zijn ze daar af te halen. Een zakje bloemzaad is goed voor 4 m² aan bloemen. De voorraad is beperkt dus op=op.Meer informatie op: www.thepollinators.org


Op 25 en 26 mei a.s. wordt voor het 5e jaar de Groene Route georganiseerd, een rondje langs tuinen en kwekers in Noord-Holland. Ook later in het jaar zijn privé-tuinen en bijzondere kwekerijen geopend. Duurzaamheid en milieubewust werken staat hoog in het vaandel. Kijk op www.degroeneroute.nl voor meer informatie en adressen.

Nieuws


April is tulpenmaand in de Hortus

De tulp is onlosmakelijke verbonden met Nederland. Al eeuwen kweken de Nederlanders de meest bijzondere exemplaren. In de Hortus staan deze naast hun wilde voorvaderen uit de bergen van Kazachstan. De tulpen zijn te zien in de hele maand april, zolang ze bloeien. Verder zijn er regelmatig cursussen en lezingen.


Het Wereld Natuur Fonds roept iedereen op om te tekenen voor Natuurvriendelijke Landbouw. Steeds meer boeren willen een bijdrage leveren, maar zitten knel in een systeem waardoor
inspanningen voor de natuur niet beloond worden. Roep de Tweede Kamer op om te kiezen voor echt natuurvriendelijke landbouw. https://www.wnf.nl/red-de-nederlandse-natuur-petitie.htm


Rozensnoeidagen bij Rozenkwekerij de Wilde in Zutphen, Kwekerij Abbing in Zeist en Tuincentrum ’t Vaarderhoogt te Soest. Voor moderne rozen is maart de snoeimaand bij uitstek. Iedere rozensoort heeft zijn eigen, aparte snoeiwijze nodig. De snoeidagen zijn gratis toegankelijk. Meer informatie op https://tijdschriftdetuin.nl/rozensnoeidagen-de-wilde/


Kijk mee in de vogelnesten van ‘Beleef de Lente’, en leef mee met het wel en wee van de groene specht, de lepelaar, de ijsvogel, de spreeuw en nog meer vogels. Ga naar https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente en klik op de vogel van uw voorkeur.


Doe mee met de Natuurkalender, ‘Klimaatverandering in uw achtertuin’ en meld alle door u ontdekte eerstelingen. Op https://www.naturetoday.com/intl/nl/home vindt u alles over de natuurberichten en kunt u uw waarnemingen invoeren.


Elke eerste zondag van de maand organiseert Natuurmonumenten een excursie naar de eendenkooi op Landgoed Haarzuilens. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.
Op www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-haarzuilens/agenda/excursie-naar-eendenkooi/ vindt u verdere informatie.


Het Amsterdamse Bos bestaat dit jaar 85 jaar. Reden voor een feestje. Het jubileum wordt gevierd met een expositie en meerdere activiteiten. Kijk op http://www.amsterdamsebos.nl/boskalender voor een overzicht van alle activiteiten.


Workshop (tuin)gereedschap onderhoud
Diverse data in februari, maart en april. Informatie en inschrijven op www.dewiltfang.nl/workshops


Op www.tijdschriftdetuin.nl/events vindt u informatie over meerdere evenementen, zoals diverse open dagen voor bloeiende sneeuwklokjes en helleborus, een tuinbeurs en 2 musea met tekeningen en schilderijen van bloemen en planten.


www.muggenradar.nl wil graag weten hoeveel overlast u op dit moment hebt van muggen. Is dat ‘geen’, of ‘heel veel’ of iets daar tussen in. Op 7 januari jl. gaven meer dan 700 mensen via Muggenradar.nl door, welke mate van muggenoverlast ze momenteel ervaren. Uw bijdrage is van harte welkom.


Gratis cursus Tuinvogels in Nederland.
In deze on-line vogelcursus voor beginners leert u in tien vogellessen veel tuinvogels en hun geluiden herkennen. Met handige tips, filmpjes, ezelsbruggetjes en leuke weetjes om nog meer van vogels te genieten. Inschrijven op www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online


Op de Algemene Ledenvergadering van zaterdag 17 november j.l. is door Ruud Grondel van de AVVN het certificaat Ecologisch Tuinieren aan ons overhandigd. Dit certificaat is ons toegekend door het Office International du Coin de Terre et des Jardins Familiaux te Luxemburg en is aan ons toegekend vanwege onze natuurvriendelijke manier van tuinieren, op voordracht van de AVVN.


Links


(Wilde) Bloemen- en (vergeten) Groentezaden en bollen, gereedschap, verf en meer:

de Bolderik, Wervershoof, www.debolderik.net
de Cruydt-Hoeck, Nijebercoop, www.cruydthoeck.nl
de Morgenster, Bussum, www.morgensterzaden.nl
Zadenruilbeurs AVVN, www.denationaleproeftuin.nl
de Bolster, Epe, www.bolster.nl
Vreeken Zaden, Dordrecht, www.vreeken.nl
Ecoflora, Halle (B), www.ecoflora.be
Peter Nijssen, Heemstede, www.nijssentuin.nl
de Warande, Laag Keppel, www.dewarande.nl
Stichting Zaadgoed, Zeist, www.zaadgoed.nl
Wereldzaden, Zoeterwoude, www.wereldzaden.nl
Boerengoed, Wilsum, www.boerengoed.nu
de Wiltfang, Maartensdijk, www.dewiltfang.nl
Eco-Logisch, Amsterdam, www.eco-logisch.nl
Kwekerij de Morgen, Obdam, www.newgenerationplants.nl
Biologische mestcompost, www.bio-kultura.nl
Tuinen van Weldadigheid, www.detuinenvanweldadigheid.nl
Biologische Zaden, www.123zaden.nl
de Grootste Zaadbank, www.bionext.nl of www.degrootstezaadbank.nl
Floris Natuurlijke vruchtboomkwekerij, www.florisbomen.nl


Informatief:

Fruitteeltmuseum, Kapelle, www.fruitteeltmuseum.nl
Tuinenstichting, Amsterdam, https://www.tuinenstichting.nl
Opentuin Agenda, Hengelo, www.opentuinagenda.nl
Groenmoes, www.groenmoes.nl
Tuinen.nl, Westzaan, www.tuinen.nl
Velt, Geldrop, www.velt.be
Stichting Oase, Den Hoorn, www.stichtingoase.nl
Bionext, Zeist, www.bionext.nl
de Smultuin, Huizen, www.smultuin.nl
Cashew Stadstuinieren, Breda, www.cashewstadstuinieren.nl
Uitgeverij KNNV, Zeist, www.knnv.nl
Uitgeverij van Arkel, www.clubgroen.nl
IVN, Apeldoorn, https://wwww.ivn.nl
Bijenstichting, https://bijenstichting.wordpress.com
Vogelbescherming, Zeist, www.vogelbescherming.nl
Vlinderstichting, Wageningen, www.vlinderstichting.nl
Vara’s Vroege Vogels, radio 1,  www.vroegevogels.bnnvara.nl
Netwerk Eeuwig Moes, www.deoerakker.nl
Groen Kennis Net, www.groenkennisnet.nl
Nature Today, www.naturetoday.com
Stichting Zaadgoed, www.zaadgoed.nl
Centrum voor Genetische Bronnen Nederland, www.wur.nl/cgn
Groen Kennisnet, www.groenkennisnet.nl
Netwerk Eeuwig Moes/Stichting de Oerakker, www.deoerakker.nl
Leverancier en workshops leemstuc, www.hironatuurlijkwonen.nl

Scroll to top